SİLAJ NEDİR?
FAYDALARI NELERDİR?
Silaj (=silo yemi= turşu), suca zengin yemlerin, beton, taş, tahta veya plastik
malzemeden hazırlanan silo kabı içinde havasız ortamda süt asidi (laktik asit)
bakterilerinin etkinliğine bırakılarak fermente edilmeleriyle elde edilen yemdir. Yani
hayvanlar için suca zengin yemlerden hazırlanan bir çeşit turşudur.
İyi bir silolama ile silolanan yemlerin bozulmadan ve besin madde içeriklerinde
önemli bir kayıp olmadan saklanması sağlanır. Böylece hayvanların kaba yem
gereksinimlerinin karşılanması açısından yıl içinde süreklilik sağlanabileceği gibi ekonomik
bir besleme uygulamak da mümkün olabilir. Silo yeminin hayvan beslemeye ve işletme
ekonomisine getireceği yararlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
1. Suca zengin kaba yemlerin yetişmediği dönemlerde hayvanların suca zengin
kaba yem gereksinimlerini karşılar.
2. İklim koşullarının yeşil otların kurutulmasına olanak tanımadığı bölgelerde
silolama, yani yeşil yemlerden silaj hazırlama en uygun saklama yöntemidir.
3. Suca zengin yemlerin her türlü iklim koşullarında saklanmasına imkan sağlar.
4. Yeşil otları kurutarak saklamaya göre silaj yaparak saklamada yemlerin besin
madde kaybı daha az olur, yani yeşil yemler besin madde içerikleri açısından
fazla bir kayba uğramadan uzun süre saklanabilirler.
5. Silaj, hayvanların hoşlanacağı koku, tat ve yumuşaklığa sahip olması nedeniyle
hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir ve hayvanların iştahlarını açar.
6. Silolanacak yem içine karışmış her türlü yabancı ot silolama ile hayvanlara
zararsız hale gelir, toksik etkili bazı bitkiler, fermantasyon nedeniyle bu
etkilerini yitirirler ve daha kaliteli ve sindirilebilirliği daha yüksek kaba yem elde
edilir.
7. Başka metotlarla saklanması zor olan veya mümkün olmayan suca zengin yem
kaynaklarının saklanmasına imkanı sağlar.
8. Kurutma işlemiyle saklamaya göre silolayarak saklama, çiftlik içinde daha
kolay, küçük hacim ve mekanlarda depolama imkanı sağlar. Örneğin bir ton
kuruot depolamak için 14m3
alan gerekirken, aynı miktar silajı depolamak için
1.5-2m3
alan yeterlidir.
9. Silolama, silo kapları açılmadığı sürece suca zengin yemlerin dış çevre
koşullarından etlkilenmeden ve bozulmadan 2-3 yıl gibi uzun süre ile
saklanmasına imkan sağlar.
10. Silolanacak yemler erken biçileceği için işletme ekim alanlarının daha rasyonel
kullanımına imkan sağlar.
11. Yem maliyeti açısından kuru madde bazında kuruotlara göre çok daha ucuz
kaba yem teminine imkan sağlar.
12. İleri düzeyde mekanizasyona imkan tanıdığı için işçilik giderlerinde azaltır ve
böylece işletme ekonomisini olumlu yönde etkiler.
Söz konusu bu yararlar, işletmede uygulanan üretim tekniği, yem ve hayvan
kaynaklarına göre daha da çoğaltılabilir.
Özetle, silolayarak saklama yani silaj yapımı, özellikle kaba yem kaynakları sınırlı
olan ülkemizde sığır yetiştiricileri için hem ekonomik hem de dengeli besleme açısından
büyük faydalar sağlayabilecek potansiyeldedir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi, silaj
yapma işleminin daha yakından tanınması ile mümkündür.