Silaj Kalitesi Nasıl Belli olur
Genel olarak kaliteli silaj zeytin yeşili renkte olmalıdır. Yeşilimsi ton yemin çeşidine
bağlı olarak değişmekle beraber, koyuluğu kahverengiye veya siyaha ulaşan silaj kötü
kaliteli sayılır. Hoşa giden hafif süt asiti (laktik asit) kokusunda olmalı, küf, amonyak,
bütirik asit, tütün kokusu gibi istenmeyen kokular bulunmamalıdır (bütirik asit kapsamı
%0.1\'i geçmemeli). Kaliteli silajlar hafif asit tadında olurlar. İyi silajda yemler silolanmadan
önceki yapı ve görünümlerini korurlar, yani yaprak ve sap birbirlerinden ayırt edilebilecek
şekildedirler ve birbirlerine girip yapışkan, bulamaç halini almazlar. Asitlik derecesi yemin
kuru madde içeriğine bağlı olarak değişmekle beraber, en iyi silajların pH\'ları, 3.5-4
arasında değişir. pH\'sı 4.2\'den, özellikle de 4.7\'den yüksek olan silajlar düşük kaliteli
sayılırlar.
Silo yemlerinin kalitelerini belirlemek için, silajın bazı fiziksel ve kimyasal
özelliklerine dayanan yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan Königsberg
yönteminde yemin her özelliğine puan verildikten sonra bunlar toplanarak silo yeminin
bütünü hakkında karara varılmaktadır. Bu sistemde ele alınan özellikler ve her özelliğin
puanı aşağıda verilmiştir.
I. Fiziksel özellikler
Renk, koku-tat ve silajın yapısal durumu puanlanır, üç özelliğin puan toplamı 15\'tir.
Renk : 0-4 (0 en kötü, 4 en iyi puan)
Koku-tat : 0-7 (0 en kötü, 7 en iyi puan)
Strüktür : 0-4 (0 en kötü, 4 en iyi puan)
II- Kimyasal özellikler
pH derecesi ile asetik asit ve butirik asit miktarları değerlendirmeye alınmakta olup,
bu üç özelliğin puan toplamı 20\'dir.
pH özelliği (0 en kötü, 4 en iyi puan)
pH 3\'den düşük ise 0 puan
pH 3-3.5 ise 1 puan
pH 3.3-3.5 ise 2 puan
Silaj Kalitesi Nasıl Tayin Edilir?
Genel olarak kaliteli silaj zeytin yeşili renkte olmalıdır. Yeşilimsi ton yemin çeşidine
bağlı olarak değişmekle beraber, koyuluğu kahverengiye veya siyaha ulaşan silaj kötü
kaliteli sayılır. Hoşa giden hafif süt asiti (laktik asit) kokusunda olmalı, küf, amonyak,
bütirik asit, tütün kokusu gibi istenmeyen kokular bulunmamalıdır (bütirik asit kapsamı
%0.1\'i geçmemeli). Kaliteli silajlar hafif asit tadında olurlar. İyi silajda yemler silolanmadan
önceki yapı ve görünümlerini korurlar, yani yaprak ve sap birbirlerinden ayırt edilebilecek
şekildedirler ve birbirlerine girip yapışkan, bulamaç halini almazlar. Asitlik derecesi yemin
kuru madde içeriğine bağlı olarak değişmekle beraber, en iyi silajların pH\'ları, 3.5-4
arasında değişir. pH\'sı 4.2\'den, özellikle de 4.7\'den yüksek olan silajlar düşük kaliteli
sayılırlar.
Silo yemlerinin kalitelerini belirlemek için, silajın bazı fiziksel ve kimyasal
özelliklerine dayanan yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan Königsberg
yönteminde yemin her özelliğine puan verildikten sonra bunlar toplanarak silo yeminin
bütünü hakkında karara varılmaktadır. Bu sistemde ele alınan özellikler ve her özelliğin
puanı aşağıda verilmiştir.
I. Fiziksel özellikler
Renk, koku-tat ve silajın yapısal durumu puanlanır, üç özelliğin puan toplamı 15\'tir.
Renk : 0-4 (0 en kötü, 4 en iyi puan)
Koku-tat : 0-7 (0 en kötü, 7 en iyi puan)
Strüktür : 0-4 (0 en kötü, 4 en iyi puan)
II- Kimyasal özellikler
pH derecesi ile asetik asit ve butirik asit miktarları değerlendirmeye alınmakta olup,
bu üç özelliğin puan toplamı 20\'dir.
pH özelliği (0 en kötü, 4 en iyi puan)
pH 3\'den düşük ise 0 puan
pH 3-3.5 ise 1 puan
pH 3.3-3.5 ise 2 puan