Mısır Silajı Nedir ?
Mısır hasılı, yüksek düzeyde kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun
tampon kapasitesi nedeniyle en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliği taşımaktadır. Bu
özelliği yanında geviş getiren hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi ve enerjice zengin
olmasından dolayı vazgeçilmez bir kaba yem kaynağıdır. Çok körpe çağda karbonhidrat
ve su içeriği bakımından çok zengindir. Bu nedenle bu dönemde silolandığında
fermantasyon fazla olduğundan hayvanlar silajı severek yemezler. Körpe ve sulu çağda
silolanması zorunluluğu doğduğunda, kuru maddesi daha yüksek, baklagiller gibi
proteince zengin yem bitkileri ile karışık olarak silolanmalıdır. En uygun silolama zamanı
tanelerin süt olum devresini tamamladığı çağdır. Protein düzeyini yükseltmek için yonca,
korunga, üçgül gibi baklagil yem bitkileri ile karışık silolanmalıdır. Ayrıca, taze materyalin
%0.5-2.0'si oranında üre veya diğer protein olmayan azotlu bileşikler katılabilir; ancak
bunların homojen olarak karıştırılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, kolay çözünen bu
bileşiklerin kaybını önlemek için silajlık mısırın kuru maddesinin %25 civarında (süt olumu
döneminde kolay çözünebilir karbonhidrat içeriği %20-30'dur) olması gerekir. Ancak kuru
madde içeriğinin yüksek olduğu ve tanelerin hamur olumundan sonraki devrelerde
yapılacak mısır silajının kalitesi düşük olacaktır. Bu dönemde kuru madde içeriği %35'in
üzerine çıkacak, kolay çözünebilen karbonhidrat miktarı %10'nun altına düşeceğinden süt
asiti bakterilerinin gelişimi yetersiz olduğu gibi silajın da sindirilebilirliği düşük olur.
Silajlık mısırın hasat anında doğrama uzunluğunun ayarlanarak kısaltılması ve
olgunlaşmış tanelerin tane kırıcılarıyla kırılması sağlanarak silaj kalitesi ve yem değerinin
iyileştirilebileceği bildirilmektedir. Yüksek besin değerine sahip bu silaj, işletmenin diğer
kaba yem kaynakları da dikkate alınarak süt ineklerine kuru madde gereksiniminin yarısını
karşılayacak düzeye kadar verilmesi mümkündür.